zaterdag 29 december 2012

Natuurlijke Oliën: Jojoba Olie

Dit keer wil ik mijn lieve lezers graag iets vertellen over het gebruik van een andere soort pure olie: Jojoba. Jojoba olie is een olie die wordt verkregen door het persen van de zaden van de jojobastruik. Officieel gezien is is dit geperste goedje geen olie, maar een was (dit komt door de chemische samenstelling, maar scheikunde is voor mij a long time ago). Het grote voordeel van jojoba olie (ik blijf het stug olie noemen), is dat het heel erg lijkt op ons eigen talg. Mocht je eigen talgproductie dus niet meer optimaal zijn, dan is dit zeker een olie om te proberen. 

Even over je talgproductie: mensen met een vettere huid proberen vaak de talgproductie terug te brengen. Ik zou je persoonlijk afraden om dit rustig aan te doen. Je huid wordt inderdaad minder glanzend en vet van producten met veel zeep en andere agressieve ingrediënten (wat in de meeste anti-acne producten zit), maar uiteindelijk gaat je huid dan alleen maar meer talg produceren, omdat je het talg elke keer weghaalt. En dus krijg je weer een vettere huid. 
Bij mensen met een drogere huid moet daarentegen de talgproductie vaak wat aangevuld worden. Ik heb zelf een ontzettend droge huid en ik moet eerlijk bekennen, jojoba olie is voor mij gewoon niet vet genoeg. Als ik deze olie als dagverzorging gebruik, dan houd ik nog steeds drogere plekjes over, vooral op mijn voorhoofd en neus. Ik zweer echter bij amandelolie

Goed, jojoba olie is dus heel geschikt voor mensen met een redelijk vette of normale huid, omdat het de talgproductie aanvult of stabiliseert. Omdat het zo op het huideigen talg lijkt, wordt het trouwens ook heel snel opgenomen door de huid. Heel fijn als je niet van dat glibberige laagje op je wangetjes houdt. 

Tevens werkt jojoba olie heel goed als aftershave. Recent in-vitro onderzoek heeft aangetoond dat jojoba olie wondherstellende eigenschappen bezit, omdat het de wond niet teveel en niet te weinig afsluit, waardoor de wond mooier en sneller kan helen. 

Andere manieren waarop je jojoba ook goed kan gebruiken: 
Als nagelriem-olie, een druppetje lekker inwrijven voordat je je nagelriemen terugduwt helpt om je nagels mooi en gezond te houden. 
Als lippenbalsem, een paar druppels over je lippen verdelen en even in laten trekken. Eventueel kan je ook een flink laagje op je lippen doen voor het slapen gaan, dan word je wakker met heerlijk zachte lippen. Vanwege die wondherstellende eigenschappen is dit ook goed te gebruiken bij echt ruwe en gespleten lippen!
Bij een droge hoofdhuid, veel mensen die denken dat ze roos hebben, hebben in werkelijkheid gewoon last van  een hele droge hoofdhuid (door bijvoorbeeld agressieve shampoos, de föhn, het weer of aanleg). Ook hier moet de talgbalans weer hersteld worden. Dit doe je het gemakkelijst door een scheiding een centimeter of 2 van je haarlijn vandaan te maken, hier druppeltjes olie op je hoofdhuid te smeren en dit goed in te masseren. Vervolgens maak je een nieuwe scheiding 2 cm hierachter en masseer je hier weer olie. Zo werk je je hele haar door. Een halfuurtje in laten trekken en goed uitwassen met zachte shampoo. Dit is een vrij tijdrovend karweitje, maar het kan echt helpen!
Als make-upremover, gewoon een paar druppels op een watje doen en je mascara is binnen een paar veegjes weg!


Ook bij deze soort olie geldt weer: zorg dat je de 100% pure olie te pakken hebt. Voor het geld hoef je het trouwens niet te laten; in een gemiddeld potje dagcreme zit zo'n 30 milliliter, en dan heb je toch nog een aardig likje nodig om je hele gezicht, hals en decolleté in te smeren. Jojoba olie zit meestal in verpakkingen van 150 milliliter en kost dan ongeveer 10 euro. Je hebt maar een paar druppeltjes nodig, dus tel uit je winst!

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...